Kontakt Oss
Her Finner Du Oss
Recommend us on TripAdvisor

Finnmarksløpet 2010Perfekt oppladning 2 dager før løpet. Konsert med urfolksmusikk på City scene i Alta og en øl. De to verdenskjente bandene Adjagas fra Sapmi og Blackfire fra USA satt oss i den rette spirituelle og rocka stemninga før løpet.Startdagen møtte kjører Dag og handler Edmund opp med 8 klare hunder; Junior, Guts,Goja, Cobra, Bongo, Grete, Stille og Loppa. Grete var kommet inn i stedet for Tana siden Femundløpet. Alt utsyret var på plass og klart bortsett fra at beverskinnvottene hadde ett hull i tommelen. Men lagleder for Masjok-kjørerne Hilly Sarre kom springende med nål og tråd en god halvtime før start og ordna den saken.

Å stå på startstreken i Finnmarksløpet er en høytidsstund av de sjeldne.

Åtte måneder med trening og forberedelser skal kulminere i 2 døgns adrenalinrush, konsentrasjon og fokus. Selve startsletta er et kjempeshow med høy musikk, proff speaker, hundrevis av jublende mennesker og ett hundespann pr. minutt som applauderes ut i villmarka. Langs løypa er det også mye folk de første par milene før du omsider omsluttes av viddas stillhet.

Planen om å dundre gjennom det første sjekkpunktet Jotka 1 følges. Jeg vet at min argeste konkurrent Aila Sarre ligger å pauser her, og håper ho ser meg og kanskje blir litt stressa. Rett før Skoganvarre kommer det første storspannet kjørende, Harald Tunheim, i en imponerende fart. Rett etterpå kommer ett 8-spann minst like fort forbi. Det er Aila Sarre med ett stort glis om munnen.

Etter drøye 3 og en halv times hvil på Skoganvarre starter vi på den flotte etappen over Gaisene til Levajok. Ett storspann til, Robert Sørlie, passerer og siger sakte i fra meg. Så kommer 14-spannkjører Mona Kolstad forbi og vi holder følge med hverandre helt til Levajok i et spektakulært nordlys.

Etter 6 timers hvil i Levajok galloperer vi oppover Tanaelva med 8 friske hunder. Å kjøre nesten 9 mil på Tanaelva er noe disse hundene er vant til siden vi bor i Tana og trener mye på elva.

Det nye sjekkpunktet i Karasjok håper vi er kommet for å bli. Å komme inn på hotellplassen, og å stelle hundene til musikk fra feite høyttalere med publikum nært innpå var en fin opplevelse. Først her i Karasjok blir det klart hvilken plass vi ligger på i løpet, da det er her tidsutjevninga tas. Vi går ut fra Karasjok på 11. plass 1.04 bak Arnt Ola Skjerve og 57 minutter bak Aila Sarre. Vi er klar til start fra Karasjok 5 minutt før vi får dra og hundene våre holder et salig spetakkel mens vi venter. Dag og Edmund kan ikke anna en å glise bredt. 14032010001.jpg

Ut fra Karasjok har Dag letta kraftig på antrekket og funnet frem lettere sko og skistaven. Hundene skal få god hjelp opp alle bakkene til hundevidda. Oppå hundevidda passerer vi Mikal Lanes og hjelper han i gang igjen etter en ufrivillig stopp han har fått på spannet sitt. Vi kjører i følge ned til Jergul og skal dermed starte likt ut fra Jergul etter 6 timers obligatorisk hvil på delt 10. plass med Juha - Pekka Björkstedt bare 3 minutter foran oss.

Rett før avgang fra Jergul gjør jeg en grov feilvurdering og tar med meg Guts, som haltet inn på sjekkpunktet, videre. Vi starter avgårde fra Jergul med et tilsynelatende imponerende sprekt 8-spann, tar Juha-Pekka igjen etter kun kort tid og kjører rett forbi, og pang! der blir Guts (25kg) hallt igjen og må pakkes ned i sleden. Farta går betraktelig ned og vi ligger å lunter avgårde i ryggen på Mikal og Juha-Pekka.

På Iesjavre får Mikal problemer og blir borte i tåkehavet, mens flere spann kommer å kjører forbi meg og Juha-Pekka som kommer likt inn til Jotka2. Her setter både han og jeg ut noen hunder. Han rykker i fra oss over Jotkavann. Men 6-spannet vårt med Junior i singel led (han gikk hele løpet som lederhund) holder et fint driv helt inn til mål.

Flott utsikt og solnedgang før vi forlater finnmarksvidda for denne gang. Som på Femundløpet tar Magnus Voie oss i spurten, men vi er meget godt fornøyd med måten vi har kjørt Finnmarksløpet på og gleder oss stort til neste sesong.

Men først er det Pasvik Trail og det skulle egentlig Åshild kjøre, men ho har gitt plassen til vår glimrende handler Edmund som får sin debut som konkurransekjører i Pasvik.

 

© 2018 design og web levert av
www.design2web.no